Center for Sundhedsforskning
I Danmark er der social ulighed i både sygdomsforløb og overlevelse samt i adgangen til sundhedsydelser. Målene for Center for Sundhedsforskning er at generere ny viden, der kan bidrage til at reducere ulighed i sundhed og sundhedsydelser.
Forskningen dækker både socioøkonomisk ulighed, ulighed i sundhed og ulighed i sundhedsydelser samt de udfordringer, som socialt udsatte patienter møder. Et særligt fokusområde er geografisk ulighed og de sundhedsproblemer, som borgerne i SUH Nykøbing F.’s optageområde – Guldborgsund, Lolland og Vordingborg kommuner – møder.
Vi arbejder på tværs af emner og fokuserer særligt på metoder til at studere og forstå ulighed i sundhed. Derfor rummer vi en bred vifte af faglige kompetencer og benytter både kvalitative og kvantitative metoder. Selvom vi er forankret i den behandlende del af sundhedsvæsenet, har vi en bred tilgang til sundhed, og vores forskning er relevant på mange niveauer i praksis – fra klinik og kommuner til institutioner og beslutningstagere.
Centerets strategi afspejler Sjællands Universitetshospitals forskningsstrategi 2024-2028 samt Strategi for Sundhedsforskning i Region Sjælland 2024. Centerets strategi har to hovedspor. Det første strategiske spor handler om den forskningsfaglige udvikling af centeret i forhold til forskning i ulighed i sundhed. Det andet spor handler om udvikling af det nye center og konsolidering som et forskningscenter i samarbejde med lokalområdet, kliniske miljøer og andre forskningsinstitutioner.

Vores Projekter
Forskning har vist skævhed i deltagelsen i Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS). Personer med dårlig økonomi og kort uddannelse og enlige deltog mindst. Vi undersøger, om der var skævhed i deltagelsen, hvad angår sygelighed ved hjælp af data om indlæggelser og brug af medicin for kronisk sygdom før invitation til LOFUS-deltagelse. Så kan vi bedre vurdere, om forskningsresultaterne fortæller mest om generel folkesundhed, eller om LOFUS også kan gøre os klogere på de sygeste på Lolland-Falster.
Projektansvarlig:
Afdelingslæge Gry St-Martin og projektchef, Ph.d. Randi Jepsen
Projektperiode:
01.01.2025 - 31.12.2025
Samarbejdspartnere:
Sygeplejefaglig forskningsleder, Ph.d. Helle Vendel Petersen, Medicinsk afdeling, Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.
Ph.d.-studerende Mette Hartmann Nonboe, Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.
Projektet er støttet af:
Den Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, Region Sjælland
Deltagerne i Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS) besvarede mange spørgsmål om helbred, medicinbrug, sociale forhold m.m. Nogle af disse oplysninger indsamles også i de nationale registre. Vi vil undersøge, om de oplysninger, der fremgår af registrene, stemmer overens med de svar, man får, når man spørger personer direkte som i LOFUS. Denne sammenligning vil give et indtryk af, hvilke fordele, de enkelte datakilder har.
Vi bruger anonyme data og kan ikke identificere enkeltpersoner.
Projektansvarlig:
Afdelingslæge Gry St-Martin, Center for Sundhedsforskning
Projektperiode:
01.01.2024 – 31.12.2025
Samarbejdspartnere:
Projektchef Randi Jepsen, LOFUS
Projektet er støttet af:
Den Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond, Region Sjælland
Kontakt
Adresse
Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.
Center for Sundhedsforskning
Strandboulevarden 64
4800 Nykøbing F.
Se kort
Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.Ring til os
Frederik Abrahamsen
Opdateret torsdag den 24. apr. 2025