Gå til indhold

Røntgenundersøgelse af tyndtarm

Se kontaktoplysninger
Røntgenundersøgelse af tyndtarmen foregår i Røntgen og skanning (billeddiagnostisk afdeling). Læs information om undersøgelsen her.

​​Før undersøgelsen

Du skal fjerne metalgenstande (f.eks. halskæder, piercinger, BH og trøjer/bluser med metal) fra det område, der skal undersøges.

Du må ikke spise, drikke eller ryge 6 timer før undersøgelsen. Du må dog gerne tage din daglige medicin evt. med ½-1 glas vand.

Selve undersøgelsen

Undersøgelsen varer to til seks timer, muligvis længere. Du må meget gerne tage læsestof og en madpakke med.

Du skal drikke ca. ½ liter hvid, kold kontrast. Herefter tager vi røntgenbilleder med passende mellemrum for at følge kontrastens fordeling og passage gennem din mavesæk og tyndtarm. Personalet sørger for, at du bliver placeret korrekt. Undersøgelsen er færdig, så snart kontrasten når tyktarmen

Efter undersøgelsen

Det er vigtigt, at du drikker rigelig væske for at undgå, at kontrasten giver forstoppelse. Afføringen kan være lys de første dage efter undersøgelsen.

Hvor er der svar på undersøgelsen?

Røntgen og skanning (Billeddiagnostisk Afdeling) sender svaret på undersøgelsen til den læge eller afdeling/ambulatorium, som har henvist dig til undersøgelsen.

Risici ved undersøgelsen

Til undersøgelsen bliver du udsat for røntgenstråler. Den stråling, du bliver udsat for ved en undersøgelse med røntgen, svarer højst til nogle få års dosis af den naturlige baggrundsstråling.
Hvis du er gravid, eller hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du kontakter os inden undersøgelsen. Et foster er særligt følsomt over for røntgenstråler.
Du kan læse mere om stråling og risici i Strålingsguiden https://www.sst.dk/da/udgivelser/2013/straalingsguiden---ioniserende-straaling

Kontakt

Adresse

Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F.

Røntgen og skanning

Billeddiagnostisk Afdeling

Hovedindgangen

Fjordvej 15, 3

4800 Nykøbing F.

Se kort

Find vej

Ring til os

Alle hverdage kl. 9.00 - 15.00

Tlf. 56 51 59 00

Tlf. 56 51 59 00